Dužina ženska suknje i dubina dekoltea NIJE važnija od svakodnevnih životnih problema građanki i građana u BiH

Reagovanje Ženske mreže BiH u povodu seksističkih izjava novinara Senada Hadžifejzovića, u emisiji „Centralni dnevnik“ 2. decembra 2016. godine usmjerenih prema Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović

„Dužina ženska suknje i dubina dekoltea NIJE važnija od svakodnevnih životnih problema građanki i građana u Bosni i Hercegovini“

Javnost u Bosni i Hercegovini je posljednih dana zaokupljena i zabavljena medijskim ratom između nekoliko javnih ličnosti, a sve uz povremena uključivanja drugih, većinom muškaraca, pozvanih da brane, našu ali i Vašu čast.

Predmet javne i medijske diskusije je ovaj put izjava jedne od najviše rangiranih žena na političkoj i državnoj sceni Balkana. Ne ulazeći u sadržaj, niti tačnost javno iznesenih navoda spomenute političarke, moramo da se osvrnemo na nadasve neprimjerene, omalovažavajuće i seksističke komentare od strane onih samoprozvanih branitelja naše ali i Vaše ženske časti.

Dužina ženske suknje je ponovo predmet uskovitlanih diplomatskih odnosa između dvije susjedne države. Dužina te iste suknje je postala i predmet oštrih retorika unutar dva konstitutivna naroda u BiH i branitelja naše i Vaše časti.

Poštovani, okanite se naših tijela, dužine naših suknji i dubine naših dekoltea.  Seksistički komentari nemaju mjesta u vremenu i prostoru gdje je većina građanki i građana gladna, uplašena i beznadežna. Kao što nemaju mjesta ni komentari koji skreću pažnju javnosti sa stvarnih, životnih problema građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Ženska mreža BiH osuđuje seksističke komentare iznesene na račun visoko pozicioniranih žena aktivnih u politici i poziva medijske i javne ličnosti da se istim žarom posvete pitanjima diskriminacije i nasilja koju žene i djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Balkanu svakodnevno trpe.

Pozivamo Vas da analizirate i učinite sve što je u Vašoj moći kako bismo zajedno unaprijedili položaj žena u društvu, uključujući i političku participaciju žena.

Usmjeravamo Vašu pažnju na nedavno promovirani Alternativni izvještaj o implementaciji CEDAW Konvencije  za 2013 – 2017 u Bosni i Hercegovini, u kojem su se ženske grupe i aktivistkinje osvrnule na politike nasilja nad ženama koje su na snazi u našem društvu i dale konkretne preporuke za uspostavljanje te famozne ravnopravnosti spolova u svim sferama života.

I na kraju, dopustite nam da komentarišemo: glad i nasilje su najveća prijetnja za sigurnost svih nas na ovom brdovitom Balkanu.

Ženska mreža BiH