Fizika kao način života

prilikom pomracenja SuncaPiše: Masha Durkalić

Mlada fizičarka i astronomkinja Adela Subašić-Kopić nauku je otkrila tokom prošlog rata u BiH. Rođena je 1987, te je u ratu bila dijete koje je u potpunoj tišini, bez ulične rasvjete i pod vedrim nebom, tražila Velikog medvjeda, Malog medvjeda, zvijezdu Sjevernjaču, planetu Veneru… Osnovne principe pretvaranja energije naučila je od tate, kada je tokom rata pravio razne uređaje, poput bicikla kojeg je Adela vozila kako bi mogli slušati radio, a kasnije su zajedno sklapali i rasklapali kasetofone i zvučnike, te pravili jednostavna strujna kola, male vodenice i slično.

Već je u osnovnoj školi zavoljela fiziku i matematiku: “Sviđale su mi se kompleksnost, zamršenost i veličanstvenost objašnjavanja i komplikovanja pojava i svijeta oko nas. Nakon završenog studija postajem svjesna da je matematika smisao života, a fizika način na koji živimo. Oduvijek sam voljela fiziku, ali ne onu suhoparnu koju učimo u školi, nego onu koja daje odgovore na pitanja kako nešto funkcioniše te kako se nešto može napraviti da nam olakša život ili barem da ga učini zanimljivijim.”

Adela je profesorica fizike u Srednjoj elektrotehničkoj školi za energetiku, te nastavnica fizike u Osnovnoj školi Čengić Vila 1 u Sarajevu. Uprkos brojnim problemima u struci, ona voli podučavati i trudi se što više i bolje raditi s djecom kroz sekcije, konceptualnu nastavu, diskusije, te radeći s njima eksperimente koji zahtijevaju malo ili nimalo novca. “Uvijek isto tretiram i dječake i djevojčice, govorim o jednakim pravima i obavezama, te o mogućim scenarijima ukoliko oni/e ne budu mislili/e na sebe i svoje obrazovanje.”

Drugi razlog njenog truda oko nauke je Astronomsko društvo Orion. “Biti dio Oriona je neprocjenjivo”, objašnjava. Članica Oriona je postala 2008, iste godine kada ju je, nakon preporuke Nedima Mujića koji joj je bio asistent na studiju Fizike pri fakultetu Prirodno-matematičkog fakulteta, poznati autor Muhamed Muminović, inače osnivač Oriona, predložio da kao mlada astronomkinja predstavlja BiH na otvorenju Međunarodne godine astronomije 2009. u Parizu. “Rukovanje teleskopom, mapiranje neba, pronalazak objekata koji nisu vidljivi golim okom – ništa nikada nije bilo problem ni u pola zime po ko zna kakvim minusima kada posjedujete toliku želju i ljubav.” Adela kaže da ju je rad u Orionu natjerao da čita, uči, prepozna svoje greške i dobije priliku da ih ispravi. Danas je magistrica fizike u obrazovanju, no njena je želja da upiše doktorat iz astrofizike. Za odlazak iz BiH zarad studija nije spremna: “Ne dok postoji nada u bolje sutra za astronomiju u BiH, i ne sada kada su mladi ljudi počeli uviđati važnost i ljepotu ove nauke i pridruživati nam se.” Iako suočen s brojnim finansijskim problemima, Orion i dalje funkcionira, sada sa Adelom kao potpredsjednicom, i uz brojne entuzijastične projekte, poput škole astronomije za građane/ke, dok su početkom februara planirani i kursevi za djecu.

Godina svjetlosti

1935547_100436093302086_5256189_nBaš u vrijeme kada je razmišljala da započne nekoliko projekata iz oblasti optike i astronomije, Adela dobija sjajnu vijest: biva proglašena nacionalnom predstavnicom BiH povodom Međunarodne godine svjetlosti i svjetlosnih tehnologija (IYL 2015), koja će se obilježavati tokom 2015. godine. Međunarodnu godinu svjetlosti i svjetlosnih tehnologija ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 20. decembra 2013. godine, a radi se o inicijativi velike grupe naučnih tijela u suradnji s UNESCO-om, koja će udružiti naučna društva i unije, obrazovne institucije, tehnološke platforme, nevladine organizacije, kao i partnere iz privatnog sektora. Obilježit će je preko 85 zemalja svijeta, među njima i BiH, skrećući pažnju na važnost svjetlosti i optičkih tehnologija u kontekstu budućnosti i razvoja društva.

Adela objašnjava zašto je Međunarodna godina svjetlosti i svjetlosnih tehnologija značajna: “Svjetlost je svugdje prisutna i potrebna: zdravstvo, komunikacije i GPS, optički instrumenti, svemir, kulturna baština, priroda, umjetnost, rasvjeta, arheologija, obrazovanje… Mene posebno raduje to što će nauka, tehnologija, industrija i društvo međusobno sarađivati, jer svjetlost nalazi primjenu u svim aspektima ljudske djelatnosti.” U 2015. se također obilježava i stogodišnjica Einsteineove opšte teorije relativnosti, kao i 1000 godina arapske optike sa posebinim akcentom na naučnika Ibn al-Haythama, koji se smatra ocem moderne optike, oftamologije, eksperimentalne fizike i znanstvene metodologije.

Iako iz finansijskih razloga nije bila prisutna na otvorenju Međunarodne godine svjetlosti i svjetlosnih tehnologija u Parizu, Adela već priprema materijale i projekte povodom ovog događaja. “Moja glavna dužnost će biti da promoviram i implementiram ciljeve koje je postavio UN, i da u svojoj državi kroz projekte sa raznim organizacijama, institucijama, te privatnim i javnim firmama ukažem na važnost svjetlosti u svim aspektima života.” Bazirat će se na astrofotografiju, razne izložbe, radionice i predavanja, uz učešće nastavnika/ca i profesora/ka te učenika/ca iz osnovnih i srednjih škola, uz želju da se u aktivnosti uključe i fakulteti. Kao dio ovih aktivnosti Adela najavljuje i projekt vezan za žensko osnaživanje u nauci, što je i jedan od UN-ovih ciljeva pri održavanju Međunarodne godine svjetlosti i svjetlosnih tehnologija. “Napredak u prisutnosti žena u nauci je u zadnjih 20 godina primjetan, ali još uvijek nisu brojčano prisutne jednako kao i muškarci.” Adela se nada da će značaj Međunarodne godine svjetlosti i svjetlosnih tehnologija prepoznati i institucije, kompanije, kao i sponzori, te da će se pružiti više prilika za saradnju na ovoj globalnoj kampanji.

Nauka je zapostavljena

Dan Astronomije OS CEngic Vila 1Adela također radi i na povezivanju Sarajeva s drugim bh. gradovima – Orion već surađuje s organizacijama u Tuzli i Mostaru – ali i sa zemljama u regionu. Krajem novembra 2014. boravila je u Valjevu u Srbiji na 13. konferenciji polaznika programa Istraživačke stanice Petnica “Korak u nauku”. Istraživačka stanica Petnica je neovisna neprofitna organizacija specijalizovana za izvanškolsko obrazovanje učenika i studenata i usavršavanje nastavnika u širokom spektru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a na ovoj konferenciji svoje projekte i orginalne radove uz praćenje mentora izlažu srednjoškolci/ke iz Srbije i Hrvatske, s gostima iz Makedonije, Crne Gore i BiH. “Moja je želja da u 2015. i naši srednjoškolci/ke imaju publikovane radove, te da izlažu na jednoj ovakvoj naučnoj konferenciji”, kaže Adela.

“Za bavljenje naukom u BiH morate biti čarobnjak, od praktično nemogućeg učiniti moguće, biti uporni, odreći se mnogih stvari, jer je u našoj zemlji nauka zapostavljena, i teško je izboriti se za ono malo finansija koje su potrebne da bi se uradio dobar projekt. Smatram da trebamo biti glasniji, uporniji, i stalno i intenzivno ukazivati na važnost izučavanja nauke jer je to najbolji put ka izlasku iz ovog tamnog vremena koje nas je zahvatilo.” Adela na kraju poručuje mladim ljudima, a pogotovo djevojkama, da ne zaboravljaju važnost onoga što predstavljaju i da ne zapostavljaju svoje snove. “Naježiti se u životu nakon nekog malog saznanja, biti dio vala koji vodi u budućnost, spoznati veličanstvenost svijeta koji nas okružuje, zaista je neopisivo. Za mene je astronomija prva ljubav mog života, nevjerovatna privlačna sila koja me veže sa mnogim ljudima i najveći izvor informacija i odgovora na najvažnija pitanja koja sebi možemo postaviti.”