Kažnjena osoba odgovorna za napad dvije djevojke u Sarajevu

Osoba koja je 5. aprila ove godine ispred SCC-a u Sarajevu fizički napala, zastrašivala i uznemiravala dvije djevojke pripadnice LGBTI zajednice, kažnjena je od strane Kantonalnog Suda u Sarajevu jedinstvenom kaznom od 1000 KM. Teretio se za dva prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira i to:

a) ko na javnom mjestu narušava javni red i mir učestvovanjem u tuči, fizičkim napadom ili zlostavljanjem drugog ili ko izazove tuču, odnosno zlostavljanje ili fizički napad na drugog,

 h) ko neovlašteno upotrijebi oružje i time ugrozi sigurnost ljudi ili imovine ili izazove osjećanje uznemirenosti građana

U petak 5. aprila oko 14 sati, napadač je sa svojim prijateljem izašao iz automobila, dok su dvije djevojke stajale ispred trgovačkog centra, te udario jednu od njih toliko da je pala na tlo. Tada su dvojica muškaraca počela trčati za drugom djevojkom, koja je uspjela pobjeći od napadača. Nepuna dva dana prije, ista osoba je prijetila drugim dvjema djevojkama u centru Sarajeva zbog njihovog neheteronormativnog izgleda, govoreći im kako se ne smiju držati za ruke i prijeteći im da će ih napasti nožem. Zatim je zaprijetio napadom na Povorku ponosa, rekavši da vrijeđa njegova vjerska uvjerenja. Ovi napadi su najvjerovatnije bili rezultat oštre rasprave o najavi prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, koja se desila 1. aprila.

Odluka je pravosnažna i konačna jer se počinitelj nije pojavio na usmenom pretresu. Slučaj je okončan u prekršajnom postupku. Stoga, ovo djelo nije ni razmatrano kao zločin iz mržnje u krivičnopravnom smislu, odnosno, kao krivično djelo koje za otežavajuću okolnost ima činjenicu da je motivirano, u ovom slučaju, seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom žrtava. Time je propuštena prilika da se prepozna jasan motiv i predrasuda usmjerena prema LGBTI osobama samo zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta te štetnost koju za cijelo društvo imaju ovakva djela.

PRENOSIMO: http://soc.ba/kaznjena-osoba-odgovorna-za-napad-dvije-djevojke-u-sarajevu