Kriva – Medijska stvarnost kroz prizmu roda

Piše: Masha Durkalikriva screenshotć

U okviru PitchWisea 2014, koji je u Sarajevu održan od 11. do 14. septembra, predstavljen je zanimljiv medijski i produkcijski projekt – feministička medijska produkcija Kriva, koju je na festivalu ženske umjetnosti i aktivizma prvi put oficijelno predstavila jedna od njenih pokretačica, Berina Džemailović. I sama dugogodišnja aktivistkinja, te zaposlena u Fondaciji za kreativni razvoj u okviru koje realizira emisiju Hajd u park, Berina je posljednjih nekoliko mjeseci posvetila postavljanja Krive online, što se desilo u junu, kada je započeo život ovog ambicioznog i kreativnog projekta namijenjenog produciranju multimedijalnog sadržaja koji će se baviti feminističkim politikama.

sb

Začeci Krive stari su pak tri-četiri godine. Dok je bila zaposlenica Fondacije CURE, Berina je sa aktivistkinjom Vedranom Frašto promišljala medijske projekte, a omiljena ideja im je bila forma magazina/časopisa, inspirirana Gloriom Steinem i magazinom Ms. koji je sedamdesetih godian prošlog stoljeća uspješno približavao feminizam mainstream publici. Također su željele mapirati feminističku i queer historiju, jer su se u BiH i ženski i queer pokret jako malo dokumentovali. U međuvremenu su regiji zaživjeli pojedini feministički medijski portali, te su lokalne nevladine organizacije počele objavljivati publikacije o LGBT i ženskom pokretu. Ne želeći duplirati rad, Berina je sa ekipom bliskih prijatelja i prijateljica smislila nešto novo – odlučili su da Kriva bude online medij, ali ne portal koji će prenositi vijesti i baviti se svakodnevnim izvještavanjem, nego produkcija koja će generirati autorske multimedijalne sadržaje. “Kriva je subverzivan medij koji prati sve aktuelne politike, te kulturno-umjetničke i aktivističke događaje, te ih posmatra kroz feminističku politiku, odnosno rodnu prizmu, kako bismo orodili naš medijski prostor, ali ne samo kroz ženski, nego cjelokupni rodni spektar”, objašnjava Berina.

cyber feminizam screen shotKriva je ime dobila zahvaljujući suprotnosti koju odražava, u odnosu na mainstream način portalskog izvještavanja. Odrednicu da je u pitanju feministička produkcija bilo je bitno naglasiti kako bi se prenijela poruka da je feminizam sveobuhvatna politika. “Kapitalistička opresija, radna i socijalna prava, etnička pitanja su sve feministička pitanja, i kroz jedan ovakav medij možemo ilustrovati da je feminizam sveobuhvatan.” Tim Krive je malen, ali posvećen. Pored Berine, tu su Nemanja Popović, web dizajner i programer, Sadžida Hadžić, inače jedina novinarka u timu, te još jedan kolega koji pomaže pri montaži. Fondacija CURE je pomogla logistički s opremom i prostorom za rad, dok su Fondacija za kreativni razvoj i eFM obezbijedili opremu za snimanje videa i zvuka, te za montažu. Kriva je također u potrazi za novim autorima i autoricama, koji se mogu izraziti kroz tekst, video, fotografije ili na neki drugi način. “Ako želiš da se baviš rodnim pitanjima i feminističkom politikom, šanse da ćeš takvu retoriku moći stalno koristiti u radu je mala. Stoga je ideja bila da napravimo prostor gdje bi novinari/ke, autori/ke ili sve osobe koje žele da pišu na tu temu, ili da nešto snime, imale prostor gdje se tome kontinuirano mogu posvetiti.” Ipak, Berina naglašava da je bitno da se način pisanja i lične politike zainteresiranih za saradnju poklapaju sa sveinkluzivnom politikom Krive koja uključuje sve grupe i pojedince/ke.

black water and her daughter screenshot

Dosad su uradili/e nekoliko zanimljivih sadržaja, kako bi ilustrirali/e čime (će) se Kriva bavi(ti): video intervju sa ženskim elektronskim duom Black Water and Her Daughter, intervju sa aktivistkinjom Valentinom Pellizzer, te sjajan animirani filmić 5 minuta feminizma čije se prvo izdanje bavilo cyber feminizmom. Filmić je inspiriran serijom animacija 3 Minute Philosophy, a svakog mjeseca planiraju predstavljati po jedan feminizam. U pripremi je i intervju sa jednim sarajevskim programerom koji je govorio o percepciji programerki u firmama.

balerinamissing

“Postoji doza cinizma s kojom se borimo, a to je da možda od ovoga ništa neće biti. No, mislim da će Kriva biti uspješna onoliko koliko se mi budemo angažovali oko nje – kao što je slučaj sa bilo čim u aktivizmu. Ja sam sretna jer mi je posao da produciram sadržaje koji se bave ljudskim pravima, ali ne nužno na način na koji bih htjela. Zato smatram da je Kriva kao medij važna, jer mogu da forsiram ono što mislim da je važno da se čuje”, objašnjava Berina.

Pošto je u pitanju nezavisna inicijativa, Kriva ne dobiva nikakav novac, osim podrške u naturi, odnosno opreme, i ekipa želi da to ostane tako. Naredni korak, i velika želja, je ostvarivanje ideje spomenute na početku ovoga teksta – kreirati feministički časopis. Prije nego što je Kriva lansirana, napravljen je i cijeli koncept publikacije, koju žele štampati čim prije, pa će se stoga organizirati brojne akcije skupljanja novca. “To bi moglo biti nešto što se u BiH nikada nije desilo kad su u pitanju feminističke politike”, kaže Berina za kraj.

Sadržaje Krive pogledajte na oficijelnom websiteu www.krivazine.com, Facebook pageu i na Vimeo kanalu.