Nagrade za doprinos u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u 2014. godini

Fotografija: Sarajevski otvoreni centar

Fotografija: Sarajevski otvoreni centar

Od prošle godine, Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, dodjeljuje nagradu pojedincima ili pojedinkama iz BiH na temelju sljedećih kriterija:
– osoba je pokrenula značajne promjene ka unaprijeđenju ravnopravnosti spolova u regionalnom, državnom, entitetskom, kantonalnom ili lokalnom kontekstu u BiH
– rezultati navedenih aktivnosti bili su vidljivi u 2014. godini
– implementacija standarda ravnopravnosti spolova nije u opisu poslova ili mandatu nominirane osobe.

Dvije članice Mreže za izgradnju mira su dobile nagradu, i to 1. mjesto: Amra Delić i 2.mjesto: Milkica Milojević.

U svom obraćanju u Parlamentu BiH, Dr. Delić je zahvalila članicama i članovima Povjerenstva Parlamentarne skupštine BiH što su joj ukazali čast i izabrali je za vodeću aktivisticu u 2014. godini, a posebnu zahvalu uputila je “ženama žrtvama rata” koje su nastanjene na području Tuzlanskog kantona, odajući priznanje njihovoj sve većoj “vidljivosti” zadnjih godina.

“Sa ovog mjesta željela bih zahvaliti i pozdraviti svoje suradnice – članice Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Naš glas” i sve ostale heroine BiH koje su imale ovo iskustvo, koje su smogle snage da o tome javno progovore i koje se već godinama hrabro bore za svoja prava i poboljšanje svoga položaja u društvu. Pozdravljam i one koje o tome još uvijek šute, i pozivam ih da nam se u ovoj borbi pridruže.”

U svom govoru zahvale, Dr. Delić pomenula je i sve one koji su podržavali njene inicijative:
“Pojedinka ne može mnogo učiniti sama, te otuda veliko hvala mojim prijateljima i prijateljicama, aktivistima i aktivisticama iz Tuzle, Sarajeva, Banja Luke, Beograda i bh. intelektualne dijaspore u Americi i Australiji, koji su jednako zaslužni i koji su me od početka podržavali kako u aktivizmu u oblasti ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije žena, tako i u mirovnom aktivizmu u BiH.

Uistinu je lijepo raditi ono što nas ispunjava, a još ljepše kada neko cijeni to što radimo. Ovo priznanje sada postaje obaveza da i u predstojećim godinama nastavim davati svoj doprinos u borbi protiv diskriminacije žena i ostvarenju ravnopravnosti spolova.

Prvakinja rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini za 2014. dr. Amra Delić, završila je svoje obraćanje riječima Mahatme Gandija: “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, a koje su inspiracija njenom aktivizmu, izražavajući želju i poručujući svima nama “da nadiđemo grupne i rodne podjele, i da umjesto netrpeljivosti, prezira, mržnje, patnje, nepovjerenja, netolerancije i nasilja, njegujemo univerzalne ljudske vrijednosti: ljubav, sreću, razumijevanje, suosjećanje, istinu, pravdu, slobodu, mir, toleranciju i ravnopravnost, da pomažemo jedni druge međusobno uvažavajući različitosti i poštujući dostojanstvo svakoga bića.”

Više informacija možete pronaći ovdje.