Pravedan mir i pomirenje – Studijska posjeta u Beograd

U toku ovog mjeseca Udruženje “HO Horizonti” ostvarilo je svoju prvu regionalnu studijsku posjetu, prilikom koje su mladi iz tri regije BiH, Srbije i Crne Gore razmijenili svoja iskustva na pitanjima izgradnje mira i pomirenja.

Ova studijska posjeta je realizovana u okviru projekta “Pravedan mir i pomirenje”, podržanog od strane centra za Građansko obrazovanje (CGO) Podgorica, Crna Gora u okviru inicijative “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u”.

Cilj projekta “Pravedan mir i pomirenje” i ovih realizovanih aktivnosti bio je doprinijeti unapređenju procesa pomirenja kroz regionalnu saradnju mladih iz BiH i Srbije. Kreiranje prostora za diskusiju, zajedničko učenje, širenje pacifističkih i antimilitarističkih vrijednosti, učešće i aktivizam mladih u procesima izgradnje mira i pomirenja.

Studijska posjeta je sadržavala dvije glavne aktivnosti: posjetu Memorijalu stradanja radnica i radnika RTS-a poginulih tokom bombardovanja Beograda 23.04.1999. godine. i  trodnevnu radionicu.

Prilikom posjete Memorijalu mladi su položili cvijeće ispred spomenika “Zašto?” ispred zgrade RTS-a.

Trodnevna radionica je održana u periodu od 21 do 23.07.2019. godine u Beogradu na temu: “Feminizam, antimilitarizam i pravedni mir”.

Na ovim radionicama mladi su  razmjenili iskustva što je značajno doprinijelo prepoznavanju zajedničkih problema i potreba za zajednički mirovni aktivizam bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku i socijalnu pripadnost. Mladi su ovim projektom promovisali vrijednosti kao što su poštivanje i prihvatanje različitosti, pomirenje i suživot, rodna ravnopravnost, feminizam i antimilitarizam.

Radionicu su vodile Staša Zajović, jedna od osnivačica “Žene u crnom” Beograd i Mira Vilušić, konsultantica u Udruženju “HO Horizonti” Tuzla.

Organizacije ispred koji su mladi prisustovali ovim radionicama su: Udruženje “HO Horizonti” Tuzla, “Žene u crnom” Beograd, “Forum žena” Bratunac, “Unija mladih” Gračanica, “SOS za žene i djecu žrtve nasilja” Majdan, “Humans” Novi Sad, “Bona Fide” Pljevlja, “Dječiji centar” Zaječar.