Neonacisti, QAnon i kamp Auschwitz: Vodič kroz simbole i znakove mržnje koji su izloženi u neredima na Kapitolu

Dešavanja u Washingtonu  (SAD) od srijede, 6. januara 2021. godine su šokirala svijet. Slike koje su prenijeli svjetski mediji, uključujući i novinari iz naše regije su u mnogima od nas izazvale nelagodu, i vratile sjećanja na našu ne tako daleku prošlost.

Kako bismo približile značenje pojedinih političkih pokreta o kojima su mediji izvještavali, te pojasnile pojedine simbole koji su korišteni tokom nasilnih demonstracija, volonterka Ženske mreže BiH Anđelka Matijević je uz podršku administratorice ŽmBiH Selme Hadžihalilović prevela  članak  “Neo-Nazis, QAnon and Camp Auschwitz: A guide to the hate symbols and signs on display at the Capitol riots” koji potpisuju Laura e. Adkins i Emily Burack, a koji je objavljen na site-u Jewish Telegraphic Agency,  7. januara 2021. godine.

Zahvaljujemo se antropologonji prof. dr. Misha Klein iz Oklahome koja nam je skrenula pažnju na članak.

Link na izvorni članak se nalazi ovdje: https://www.jta.org/2021/01/07/united-states/hate-on-display-your-guide-to-the-symbols-and-signs-on-display-at-the-stop-the-count-insurrection

Neonacisti, QAnon i kamp Auschwitz: Vodič kroz simbole i znakove mržnje koji su izloženi u neredima na Kapitolu

Dukserica, uočena usred rulje koja je napala američki Kapitol, izgledala je dizajnirana da izazove strah.

„Kamp Auschwitz“, pisalo je, zajedno s porukom „Rad donosi slobodu“ – grubi prijevod poruke koja je pozdravljala jevrejske zatvorenike pri ulasku u zloglasni nacistički koncentracioni  logor.

Na poleđini dukserice pisalo je „Osoblje“.

Fotografija muškarca u trenirci bila je samo jedna od slika simbola mržnje koji su kružili odrulja, čije je nasilje dovelo do četiri smrti i nanijelo pustoš Kongresu. Zastave i omče Konfederacije bili su među otvorenim znakovima mržnje koje je pobuna unijela u Kapitol.

Drugi slogani – na zastavama, odjeći ili natpisima – predstavljali su kodovi za niz teorija zavjere i ekstremističkih ideologija.

 

Evo što trebate znati o njima i krajnje desničarskim pokretima koje oni predstavljaju.

QAnon slogani

Nekoliko članova mafije nosilo je ili nosilo znakove pozivajući se na pro-Donald Trumpovu teoriju zavjere QAnon, koja je protkana antisemitizmom. QAnon, koji je započeo 2017. godine i stekao milione pristalica, lažno tvrdi da elitna sekta pedofila, koju vode demokrati, planira ubirati krv djece i srušiti Trumpa. Trump je pohvalio pokret i podržao njegove neutemeljene ideje.

Evo nekih QAnonovih simbola prisutnih u Kapitolu u 06.januara.

“Q”

„Q“ predstavlja navodnog visokog državnog zvaničnika koji dijeli interne informacije sljedbenicima QAnona putem tajnih objava na rubnim web lokacijama. Sljedbenici QAnona često nose majice ukrašene ogromnim Q-om – a nekoliko ih je bilo dio rulje s Kapitola.

Vjerujte u plan

Kako su se pretpostavke Q-a tijekom godina pokazale lažnima – uključujući izbor Joea Bidena za Predsjednika SAD-a, što je Q predvidio da se neće dogoditi – mnogi sljedbenici QAnona postali su razočarani. Drugi su im rekli da “vjeruju planu” (Trust the Plan) i vjeruju u QAnonove teorije. Izraz je postao jedan od slogana teorije zavjere.

 

Natpisi  “Vjeruj u plan” bili su vidljivi i na Kapitolu, pozivajući se na “plan” koji sljedbenici QAnona vjeruju da se događa.

 

Spasite djecu

Razmjena poruka vezanih za spašavanje djece osnovno je načelo QAnona koji zagovara da postoji navodni globalni pedofilski krug . Na gornjoj fotografiji žena nosi natpis “Djeca vape za pravdom”, pozivajući se na djecu za koju zavjerenici QAnona lažno vjeruju da su je oteli demokrati i naprednjaci, uključujući jevrejskog milijardera, finansijera Georgea Sorosa.

 

Neonacisti

Istaknuti poricatelji holokausta i neonacisti bili su dio kaptolske rulje. Aktivista krajnje desnice poznat pod nadimkom “Baked Alaska” uživo je emitirao iz ureda Predsjednice Doma Nancy Pelosi. Rečeno je da je s njim u sobi bio još jedan ekstremista, Nick Fuentes, bijeli nacionalist koji predvodi krajnje desničarsku Groyperovu vojsku. Fuentes to negira, ali je u srijedu bio izvan Kaptola.

 

Neonacistička grupa NSC-131 takođe se pridružila pobuni, prema izveštaču Hilary Sargent. NSC je skraćenica od Nationalist Social Club (Nacionalistički društveni klub) i ima mala regionalna poglavlja u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Divizija 131 dolazi iz Nove Engleske (prim.prev. New England je regija koja se sastoji iz šest Sjeveroistočnih država – Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, i Connecticut) . U videozapisu se može vidjeti jedan  sudionik kako maše zastavom na kojoj se nalazi ono što su neki korisnici Twittera identificirali kao svastiku, iako to nije potpuno jasno.

 

Zastava Konfederacije i omče za vješanje

Ostale izložene zastave takođe su bile povezane sa dugom istorijom prevlasti bijelaca. Najmanje jedan prosvjednik unio je borbenu zastavu Konfederacije u zgradu Kapitola. U međuvremenu, omče za vješanje – istaknuti simbol rasističkog nasilja – postavljene su vani.

 

U jednom slučaju, nakon što su pripadnici rulje počeli uništavati foto opremu novinaru iz Associated Pressa, napravili su omču za vješanje od kablova , prema izvještaču BuzzFeed News Paulu McLeodu:

 

Simboli antidržavne milicije

Zastave na kojima su bile istaknute fraze “kada tiranija postane zakon, pobuna postaje obaveza” (verzija citata koji se bez dokaza pripisuje Thomas Jefferson), kao i rimski broj III su takođe bile primiječene.

 

“III” je logo tzv. Three Percenters-i (tri posto), koji su takođe poznati i kao III% milicija, jedna antidržavna milicija koja je osnovana kao odgovor na izbor Predsjednika Obame.

ADL (Fighting hate for good  – Protiv mržnje zauvijek  https://www.adl.org/  primb. prev) definiše Three Percenterse kao  “ekstremiste koji su dio pokreta milicije”.

Dodatni simboli koje često koriste različite milicije su dvije umotane zmije koje se nalaze iznad fraze “Don’t Tread on Me” (ne gazi me), poznatije kao Gadsden zastave, koja simbolizuje podršku pravu na nošenje oružja i individualne slobode. Ovaj symbol, postavljen na zastavu je često korišten od strane Boogaloo Bois, grupe koja dovodi u vezu sa sa antidržavnim milicijamana, i čiji članovi proteste dolaze naoružani. Prepoznatljivi su po tome što na proteste dolaze obučeni u havajke (nisu primiječeni za vrijeme protesta 6. Januara) ili obučeni u maskirna odijela (izražena prisutnost).

Ostali krajnje desni simboli

Ponosni momci

 

Zastava “Ne gazi me” koju nose pripadnici milicije simbolizira podršku pravima na oružje i ličnim slobodama. (Robert Nickelsberg / Getty Images)

Članovi Proud Boysa, nasilne krajnje desničarske grupe, čijim je članovima Trump rekao da “stanu iza  i budu spremni” tokom septembarske predsjedničke rasprave, nose crno-žute polo majice Fred Perry zajedno s crvenim kapicama “Make America Great Again” (MAGA). (Fred Perry, britanska marka, rekao je da će prestati prodavati majice zbog povezanosti s grupom.)

 

Osnivač Ponosnih dječaka Gavin McInnes, koji je rekao da je napustio grupu 2018. godine, primijećen je u gužvi u D.C. Trenutnom vođi grupe, Enriqueu Tarriju, naređeno je da napusti grad ranije ove sedmice nakon što je uhapšen zbog optužbi za nošenje oružje.

 

Ranija verzija ovog članka spominjala je izvještaje o demonstrantima ponosnih dječaka koji su nosili košulju “6MWE”, što znači “Šest miliona nije bilo dovoljno”, referencu na broj Jevreja ubijenih u holokaustu. Međutim, Židovska telegrafska agencija nije uspjela potkrijepiti ovu tvrdnju, jer se čini da je slika koja kruži društvenim mrežama iz protesta Ponosnih dječaka u decembru, a ne iz ove sedmice.

 

Kek zastave

Fotografija: Pristalice predsjednika Trumpa napadaju zgradu Kapitola Sjedinjenih Država 6. januara 2021. u Washingtonu. Dvoje pristalica su viđeni kako nose Kekove zastave, simbol desno nadmorske visine. (Evelyn Hockstein / Za Washington Post putem Getty Images)

“Kek”, fraza koja vuče korijene iz igranja na mreži, dobila je novo značenje u komunikaciji krajnje desnice. . Prema Southern Poverty Law Center, Kek je “božanstvo” poluironične “religije” koju je bijeli nacionalistički pokret stvorio za sebe na mreži. ” Riječ se koristi uz mem Pepe The Frog, lika iz crtića koji je prisvojen kao maskota bijelih nacionalista. Kekova zastava, viđena gore, nalikuje nacističkoj ratnoj zastavi, s Kekovim logotipom koji zamjenjuje svastiku i zelenu boju umjesto crvene.

 

Križarski križevi

Trumpove pristalice, uključujuć I jednog koji nosi obilježja  križara , napadaju američki Kapitol nakon skupa s predsjednikom, 6. januara 2021.

 

Terorista  koji je počinio masakr 2019. u novozelandskoj džamiji prisvojio je simbole križarskih ratova, a postali su popularni i kod drugih krajnje desničarskih, etnonacionalističkih grupa.

Simboli, poput kaciga u srednjovjekovnom stilu ili templarskih i križarskih križeva, trebali bi se prikloniti eri bijelih ljudi, kršćanskih ratova protiv muslimana i Jevreja.

 

Punisher

Kažnjenik

Marvelov komični antijunak The Punisher je posljednjih godina prisvojen od strane bijelih nacionalista i neonacista, na opće zgražanje svog tvorca.

 

“Činjenica da ga prihvaćaju bijeli nacionalisti i nacisti tragični je nesporazum”, rekao je Gerry Conway za Inverse. “To je pronevjera lika i otvoreno zanemarivanje stvarnosti.”

 

Intaktivisti

Aktivisti protiv (muškog) obrezivanja, poznati i kao “intaktivisti”, podržavaju zabranu svih oblika obrezivanja. Jevrejski zakon zahtijeva obrezivanje, a intaktivistički pokret često sadrži antijevrejske slike. Intaktivistički strip pod nazivom “Čovjek od prepucija” prikazuje plavokose arijevske superheroje koji se bore protiv jevrejskih mohela, koji vrše obrezivanje. Gornja slika prikazuje prosvjednika ispred Vrhovnog suda u oktobru, a slični znakovi i odjeća viđeni su ove sedmice u D.C.

Na demonstracijama u srijedu sudjelovali su prosvjednici koji su nosili natpise protiv obrezivanja na kojima je stajalo “obrezivanje je znak sotonine zvijeri” i “zabranjivanje obrezivanja sotone”.