Održan seminar i debata “Društveno poduzetništvo u BiH”

U Sarajevu je 17.11.2016. održan seminar i debata “Društveno poduzetništvo u BiH” u organizaciji Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert a u okviru programa “Put progresivne ljevice u Bosni i Hercegovini”.

Seminar i debata su posvećeni društvenom poduzetništvu u Bosni i Hercegovini kao oblasti sa potencijalom za rješavanje određenih društvenih problema kao što su nezaposlenost, posebno dugoročna nezaposlenost, neformalna ekonomija, siromaštvo, niska stopa ekonomskih aktivnosti žena, socijalna isključenost itd. ali i potencijalom za inovativni i transformativni ekonomski razvoj lokalnih zajednica ili regija, jačanje društvene kohezije.

Na seminaru je predstavljen i rezultat studije “Društveno poduzetništvo u BiH” autora prof. dr Ante Domazet, kao i dobre prakse iz zemlje, regiona i svijeta. Na panel diskusiji su svoja iskustva iz oblasti društvenog poduzetništva podijelile i podijelili: Ifeta Mejremić, Predsjednica Udruženja žena Jadar i članica Ženske mreže BiH, Admir Turkušić, Menadžer razvoja poslovanja, IRGET, Dženan Šarić, mentor u inkubatoru za društvene biznise, MOZAIK Fondacija, Enver Suljagić, predsjednik udruženja Sarajevo TAXI.

Moderatorica panel diskusije je bila Duška Jurišić.

zen