Pod krinkom brige za nepristrasnost i zaštitu svih pred Zakonom, VSTV uspostavlja praksu indirektne diskriminacije i seksizma nad ženama

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zadnjih dana javnost u Bosni i Hercegovini je uznemirena informacijom da je VSTV na svojoj sjednici održanoj krajem prošle godine donijelo odluku o zabrani nošenja „vjerskih obilježja“ zaposlenima u pravosudnim institucijama BiH.

Iako ni jedan zakon u BiH ne definira šta su to vjerska obilježja,vidljivo je i iz istupa članova/ica VSTV-a da se po njima ovaj zaključak odnosi prije svega na tzv. hidžab (maramu) koji nose žene.

Ženska mreža BiH, kao i veliki broj građanki i građana sa pravom glasa su sa razlogom u najmanju ruku zaprepašteni ovakvom odlukom jedne državne institucije u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je koliko kompleksna, toliko i prelijepa zemlja u svoj svojoj različitosti. Sa druge strane, to je jedna od rijetkih zemalja na svijetu u kojoj svi građani i sve građanke ne uživaju osnovno političko pravo da biraju i da budu birane, a institucije države uobičajeno ne provode ni svoje usvojene Zakone – poput Zakona o ravnopravnosti spolova.

U zemlji u kojoj žene nisu pozvane da učestvuju u mirovnim procesima, ustavnim reformama i u kojoj se moraju pisati javni apeli kako bi se osudilo nasilje nad ženama i djevojčicama nije nikakvo čudo da pravosudni organi postavljaju dvostruke strandarde prema većini građana ove države – prema ženama, građankama sa pravom glasa.

Ne samo da pravosudni organi ulaze u intimu i individualnu opredjeljenost građanki, već unaprijed stereotipno profiliraju žene i ne omogućavaju im da uživaju sva svoja prava i određenja po svojoj savjesti, vjerskom, socijalnom, seksualnom i drugom opredjeljenju.

Ne samo da VSTV vrši indirektnu diskriminaciju prema muslimankama koje slijede postulate svoje vjeroispovjesti, već i prema židovkama i hriščankama, kao i prema ženama koje ne zadovoljavaju njihove visoke vizualne standarde.

Da li će žene koje su zbog hemoterapije umjesto perike odlučile nositi maramu ili turban, ili žene koje smatraju da turbani ili druga vrsta sličnih modnih dodataka upotpunjuju njihovu ličnost, morati dokazivati, i na koji način, da to nije njihovo „vjersko obilježje“.

Gospodo iz VSTV-a – ljubazno Vas molimo da onda propišete sve proporcije koje su potrebne da osobe, muškarci i žene – trebaju da zadovolje kako bi bili dio vaše uvažene profesije. Nadamo se da plave oči, bijeli ten i čista krv – neće spadati u prioritetne standarde.

Gospodo iz VSTV – žene iz Bosne i Hercegovine su, iako brojnije od muškaraca, na samim marginama društva.

Svojim zaključcima, u kojima ne uzimate u obzir naše različitosti i kojima ne poštujete naša opredjeljenja, niti naša iskustva, znanja i zvanja, godine uloženog truda kako bismo bile uspješne naučnice, pedagoginje, filozofkinje, pravnice … Vi nas činite nevidljivima!

Vi! Koji stojite iza Iustitia- e činite sve da se diskriminacija žena i seksistički stavovi prema ženama uklešu u sve pore našeg društva! Ovim zaključkom iskazujete nepoštovanje prema njihovom dostojanstvu i njihovom ličnom izboru da odijevaju što god one žele.Ovakvim vidom indirektne diskriminacije vi društveno isključujete cijelu jednu grupu obrazovanih žena i nepotrebno stvarate problem koji može imati nesagledive posljedice.

Pozivamo Vas da preispitate svoje odluke i da na razuman način, uvažavajući sva naša i vaša prava, pronađete rješenje kojim ćete zaštititi sva naša i vaša ustavna prava.

Pozivamo vas da dijaloškim putem uz participaciju građana i građanki povratite povjerenje u našu državu i pravosuđe.

Ženska Mreža BiH
Sarajevo, 28/01/2016
Br. Protokola: 17/16