Saopštenje za medije povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje djevojčice u Zenici

Fotografija: www.indiatimes.com

Fotografija: www.indiatimes.com

Povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje djevojčice koje se desilo 12.02.2014. u Zenici UPOZORAVAMO sve medije i druge koji istupaju prema javnosti sa saopštenjima da vode računa o privatnosti, sigurnosti i dodatnoj traumatizaciji žrtve/preživjele.

Na ovo vas obavezuju i Zakoni, a sadržano je u Preporukama Ombudsmena BiH za unapređenje zaštite prava djece na privatnost kada su prava narušena od strane medija.

Osim obaveza printanih medija, javnih servisa, TV i radija, te online medija, smatramo da se istim pravilima moraju rukovoditi i neformalni/alternativni mediji kao i privatna lica koja kroz blogove, web stranice i druge elektronske forme informisanja šalju informacije, komentarišu i iznose stav.

Ističemo član 20. Izvještavanje o krivičnim djelima/postupcima u koje su umješani maloljetnici

Kodeksa za štampu i online medije u BiH.

S tim u vezi zahtijevamo:

  1. Da se bave pojavom a ne pojedinačnim slučajem
  2. Da nikad ne navode detaljan opis zlostavljanja
  3. Da zaštite privatnost žrtve/preživjele ne navodeći detalje mjesta zločina, lične podatke žrtve i njene porodice te druge okolnosti i podatke koje bi mogle ukazati na identitet žrtve/preživjele (adresu, dio grada, školu u koju ide i sl.)
  4. Ne objavljivati demante, reakcije javnosti i ostale detalje o slučaju kako bi se izbjegla retraumatizacija žrtve/preživjele – izbjegla dodatna šteta koja može biti načinjena žrtvi/preživjeloj, kao i cijeloj porodici iz koje dolazi

OSUĐUJEMO sve one koji nisu ispoštovali zakonski okvir kojim je obuhvaćeno izvještavanje i o ovom  konkretnom slučaju silovanja maloljetnice (djeteta).

Za sve koji grubo krše Kodeks i druge Zakone i Konvencije, bilo pisane medije, javne servise, druge radio i TV stanice i online medije (uključujući i alternativne) ZAHTIJEVAMO DOSLJEDNU PRIMJENU ZAKONA I NAJSTROŽIJE SANKCIONISANJE zbog objavljivanja adrese, slikanja mjesta zločina, objavljivanja imena škole za koju se pretpostavlja da je pohađa žrtva/preživjela.