Sjajne žene Bosne i Hercegovine!

Protekla 4 dana provele smo na točkovima. Posjetile smo 10 gradova i razgovarale sa 50 žena. Pitale smo naše drage prijateljice kako su i šta rade, kakva su imale iskustva tokom rada za vrijeme mjera zaštite od COVID 19, kako su održale podršku svojim korisnicama, sa kojim problemima su se susretale.

Posjetile smo sigurne kuće za žene žrtve nasilja i razgoravale sa aktivistkinjama koje pružaju podršku ženama koje su preživjele nasilje. Odnijele smo kafu i čokoladu, jer niti jedna ženska priča ne počinje bez kafe razgovoruše. Slušale smo i solidarisale smo se.

Srele smo se sa sjajnim zastupnicama u Narodnoj skupštini Republike Srpske koje su nas spremno saslušale i iskazale želju za zajedničkom saradnjom. Upoznale smo i obnovile veze sa fenomenalnim ženama iz institucija Grada Bijeljine koje godinama zajedno sa našim članicama grade društvo bez nasilja kao i društvo jednakih mogućnosti za sve žene i djevojčice. Razgovarale smo sa našim kolegicama koje pružaju podršku migrantkinjama i shvatile da se kao Ženska mreža moramo aktivnije uključiti u pružanju podrške i zaštitu ženama, djevojkama i djevojčicama u pokretu. Dogovorile smo zajedničke nastupe prema institucijama u BiH kako bismo promovisale aktivnosti naših dragih prijateljica iz Ženske romske mreže „USPJEH“. Upoznale smo sjajne žene iz malih lokalnih zajednice koje žele da urade konkretne stvari za svoje mjesne zajednice.Obišle smo Travnik, Jajce, Petrovac, Bihać, Krupu, Banja Luku, Modriču, Bijeljinu, Tinju, Tuzlu.

Vozile smo 1200 kilometara, sate provele u putu i uživale. Vidjele smo jedinstvene prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, pune smo utisaka i energije.

Žene u Bosni i Hercegovini su sjajne!

Jake, moćne, sposobne, kreativne, solidarne. Mi zaista možemo donijeti pozitivne promjene, jer znamo i kako i zašto. Mi slušamo priče drugih žena, solidarišemo se sa onima koje žive na marginama.

Mi smo Ženska mreža BiH!