Snimi rodno zasnovano nasilje

poster forum 1Fondacija CURE, feministička organizacija koja djeluje u Sarajevu, u sklopu jednog od svojih programa koji je baziran na sprječavanju i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, implementira projekat pod nazivom „Snimi rodno zasnovano nasilje“.

Kroz ovaj projekat Fondacija CURE želi da ukaže na problematiku rodno zasnovanog nasilja u današnjem društvu Bosne i Hercegovine te da kroz lokalne medije, društvene mreže i vizuelni kanal-film prikaže i razbije stereotipe koji su vezani za ovu tematiku. U prvoj polovini projektne implementacije Fondacija CURE je snimila dva kratka dokumentarna filma koji nose nazive „Šta je rodno zasnovano nasilje?“ i „Zašto osobe ostaju u situaciji rodno zasnovanog nasilja?“.

 

IMG_8556Ovim pitanjima smo željele potaknuti građane i građanke naše države da razmisle da li je rodno zasnovano nasilje stvarno ono čemu smo svi/e učeni/e ili postoji druga strana ovog društvenog fenomena. Filmove su pratile forum diskusije održane u Sarajevu, Tuzli i Zenici, gdje je publika imala priliku da premijerno pogleda filmove te da prodiskutuje o ovim temama s uvodničarkama, ženama stručnjakinjama, koje se bave ovom tematikom kroz svoj svakodnevni rad.

IMG_0670U sklopu projekta također je pokrenuta i medijska kampanja na društvenim mrežama uz hashtag #sniminasilje, gdje sve osobe koje prate projekat mogu da se uključe i pridonesu borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Projekat je također praćen na lokalnim televizijskim postajama te u novinama i na internet portalima. Drugi dio projekta je rezervisan za preostala dva filma na teme legislativnog okvira i mehanizama zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja, a forum diskusije koje će pratiti filmove bit će održane u Mostaru i Banja Luci.

Pozivamo sve osobe koje su zainteresovane da nam se priključe u kampanji #sniminasilje da šalju svoje slike, snimke ili bilo koju drugu vrstu podrške kampanji na marija@fondacijacure.org i da postanu dio aktivnog pokreta zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Važno je napomenuti da su filmovi objavljeni na websiteu www.gbv.fondacijacure.org  te nas aktivno možete pratiti na Facebooku, Twitteru i Instagramu.

Zaustavimo rodno zasnovano nasilje! #sniminasilje