Ženska mreža BiH upozorava: Vlasti trebaju biti u službi zaštite prava građana/ki

54db2625-c50c-43f0-84cf-4433b0094cfb-aida02Saopštenje za javnost

Ženska mreža BiH upozorava: vlasti trebaju biti u službi zaštite prava građana/ki

Članice Ženske mreže BiH pozivaju sve nadležne institucije da istraže slučaj od 11. februara ove godine kada su dvije radnice Fabrike obuće Aida povrijeđene u pokušaju probijanja policijskog kordona ispred Skupštine Tuzlanskog kantona, te da podsjete policajce/ke kako je njihova dužnost da budu u službi građana/ki.

Oko 300 radnika/ca ove fabrike izašlo je u srijedu na proteste ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona. Tokom protesta, na putu ka Skupštini, radnicima/ama su se ispriječili službenici MUP-a TK, te su dvije radnice povrijeđene, od kojih je jedna, kako je izjavila, dobila udarac nogom u stomak.

Ženska mreža BiH upozorava da policijske jedinice treba da se suzdrže od upotrebe sile, naročite prekomjerne, do koje je upravo i došlo u ovom slučaju, te da treba da zaštite građane i građanke u borbi za njihova radnička i egzistencijalna prava.

Smatramo da svi građani i građanke u Bosni i Hercegovini moraju biti zaštićeni, u skladu sa ustavnim i zakonskim odredbama koji garantuju slobodu kretanja, zaštitu života i zdravlja, kao i slobodu okupljanja, od službenih i drugih zloupotreba ovlaštenja.

Ženska mreža BiH