Ženska sportska revolucija

Njemačke gimnastičarke ostale su dosljedne svojoj najavi i na ženskim kvalifikacijama u nedjelju, na Olimpijskim igrama u Tokiju, nosile su odijela iz jednog dijela – kombinaciju trikoa i helanki do gležnja, iskazujući, na taj način, svoje protivljenje seksualizaciji ovog sporta.

Decenijama su ženske gimnastičarke nosile triko bikini kroja. Njemačke gimnastičarke su promijenile ovu praksu u želji da promovišu slobodu izbora sa porukom da žene treba da nose dresove u kojima se osjećaju ugodno.

“Željele smo pokazati da svaka žena, svako, treba da odluči šta će obući”, kazala je Elisabeth Seitz, jedna od članica njemačkog olimpijskog tima.

Ovaj potez njemačkih gimnastičarki jedan je od glasova protiv sportske kulture oblačenja koja dopušta zlostavljanje i objektivizaciju mladih žena i djevojaka.

Samo nekoliko dana prije početka Olimpijskih igara, norveška ženska reprezentacija odbojkašica na pijesku odbila je igrati u donjem dijelu bikinija na Evropskom prvenstvu u odbojci na pijesku, odlučivši se za uski kratki šorc.

Zbog “nepropisne odjeće” kažnjene su sa 1500 eura. Pop zvijezda Pink ponudila se da plati njihovu kaznu rekavši da je ponosna na norvešku žensku reprezentaciju zbog pokazanog otpora seksističkim pravilima sportskog oblačenja.

“Rado ću platiti vaše kazne za vas. Nastavite tako”, poručila je Pink.

U posljednje vrijeme svijet sporta potresli su mnogobrojni slučajevi fizičkog i seksualnog nasilja, što je dovelo do preispitivanja pravila i uvođenja novih bezbjednosnih protokola kako bi se zaštitili sportisti.

Olimpijske igre u Tokiju prve su ljetne igre otkad je Larry Nassar, bivši doktor  američke gimnastičke reprezentacije, poslan u zatvor na 175 godina zbog seksualnog zlostavljanja stotina gimnastičarki, uključujući i neke od najvećih zvijezda američkog gimnastičkog sporta.

Prenosimo sa: https://hcabl.org/zenska-sportska-revolucija/