Zmajevi – zaštitite djecu

Fotografija: www.unsuckdcmetro.blogspot.com

Fotografija: www.unsuckdcmetro.blogspot.com

Dok euforija oko večerašnje utakmice dostiže svoj vrhunac – jedna pretučena trogodišnja djevojčica se bori za svoj život!

Ženska mreža BiH, koja se bavi zaštitom ženskih ljudskih prava, apeluje na poduzimanje odgovarajućih mjera, predstavnicima institucija povodom stravičnog slučaja teškog porodičnog nasilja, u kome je gotovo nasmrt pretučena trogodišnja djevojčica (B.K. 2010) iz Travnika, koja je dovezena u Klinički centar Sarajevo.

Ženska mreža BiH javno osuđuje ovo strašno nasilje nad nedužnom trogodišnjom djevojčicom i poziva nadležne institucije da najoštrije sankcionišu nasilnika.

Predstavnicima institucija poručujemo da je bolje da se pozabave svojim poslom, a ne da se utrkuju ko će sjediti u prvom redu na zeničkom stadionu.  Pretučena djevojčica zahtjeva zaštitu, pomoć i podršku svih relevantnih institucija i svih segmenata društva i mi se iskreno nadamo da će imati priliku da uživa u svom djetinstvu.

Nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini je jedan od najrasprostranjenijih društvenih  problema, koji je godinama zanemarivan od strane bh. institucija, ali i cjelokupnog društva. Zato ovom prilikom pozivamo članove fudbalske A selekcije Bosne i Hercegovine, da osude ovaj čin, da kao javne ličnosti, sportisti i građani ove države osude svaki oblik nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama, te da jasno prenesu poruku – za nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama nema opravdanja! Također pozivamo da osobe koje su protiv svih oblika nasilja nad djecom javno reaguju, te na taj način iskažu svoj stav po pitanju nasilja koje se svakodnevno događa u našem društvu.

Ovom prilikom zahtjevamo od nadležnih organa da pokažu aktivnije zalaganje u svrhu rješavanja ovakvih i sličnih slučajeva u budućnosti, te da o tome obavještavaju javnost.

Dozvoliti da nasilje prođe nekažnjeno, znači odobravanje nasilnog ponašanja, ne samo kada je u pitanju ovaj slučaj, nego i drugi koji se svakodnevno događaju.

U ime ŽMBiH, ženske organizacije osuđuju vandalski čin i zbog istine i pravde zahtjevamo  od nadležnih institucija da zaštite  djevojčicu, te da se što prije procesuira odgovorna osoba i da se hitno provede istraga kako bi odgovorna osoba odgovarala za počinjeno krivično djelo!

Nevladine organizacije će pratiti tok dešavanja te  u skladu sa ne/regovanjem nadležnih organa preduzimati neophodne  korake i akcije  u odbrani ljudskih prava.