Javno reagovanje povodom prijetnji upućenih aktivisti UDIK-a Edvinu Ćudiću

Fotografija: www.radiosarajevo.ba

Javno reagovanje Ženske mreže BiH povodom prijetnji upućenih aktivisti i koordinatoru Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Edvinu Kanki Ćudiću

Nakon protesta održanih 7.02.2014. godine u Brčkom kojim je koordinisao mirovni aktivista i koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije  (UDIK), Edvin Kanka Ćudić, suočava se s prijatnjama po život i slobodu.

Prijetnje upućene Edvinu Kanki Ćudiću najvećim dijelom su motivisani njegovim radom na polju novinarstva i istraživanja ratnih zločina na području cijele Bosne i Hercegovine. Pojedinci su iskoristili njegov anagažman da putem društvenih mreža okarakterišu Edvina Kanku Ćudića kao “nacionalističkog vođu Bošnjaka protiv Srba”, kao i da pokušava prenjeti proteste iz Federacije BiH u Republiku Srpsku.

Edvin Kanka Ćudić je nastojao da na protestima koji su imali za cilj da pruže podršku protestima širom Bosne i Hercegovine protiv nefunkcionalne vlasti, koordiniše na način da se ispoštuje pravo glasa svake građanke i građanina, kao i da spriječi svaki oblika nasilja, rušenja i oštećenja državnih institucija, što je i postignuto.

Ženska mreža oštro osuđuje govor mržnje protiv aktiviste Edvina Kanke Ćudića smatrajući neopravdanim ponašanje pojedinaca koji raspiruju govor mržnje putem društvenih mreža i ukazuje na kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda zagarantovani domaćim i međunarodnim propisima.

Smatramo da bi svaka građanka i građanin Bosne i Hercegovine trebao imati pravo na slobodu nenasilnog okupljanja i izražavanja kojom se ukazuje na nefuncionalnost državnog sistema.

Ovom prilikom apelujemo na vlasti Bosne i Hercegovine na reakciju i osuđivanje huškačke politike bazirane na izvršenju podjele i širenja rasne, nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

Predstavnice ženskih nevladinih organizacija, neformalnih i formalnih grupa kao i aktivistkinje koje se zalažu za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini, ukazuju posebno na propust države Bosne i Hercegovine da kroz zakonsku regulative urede zločine i govore mržnje, nakon čega bi se stekli uvijeti za procesuiranje počinitelja i počiniteljica pomenutih zločina.