KO SU NAJBOLJE CURE U BIH? CURE, NARAVNO!

Kako bi ženama širom BiH, ali i šire pružili dovoljno znanja, afirmacije i snage da se bore za svoja prava, trebamo shvatiti da je ključ svega udruživanje. Ne samo organizacija, već i žena samih međusobno. Jedne smo drugima podrška, a to je ono što treba da postane naše najveće oružje u borbi za bolju poziciju u društvu. Upravo zato naše sagovornice su bile CURE, kao i Ženska mreža, sa ciljem da se zajedno sa Lolom još više i snažnije povežemo i podsjetimo na istinski značaj ženske snage.

Kada i kako ste počeli sa radom?

CURE: Fondacija CURE pokrenuta je 2004. godine sa idejom da kreira, sprovodi ili podrži aktivnosti iz oblasti ženskih prava. Nastala iz potrebe da se mijenjaju stavovi bh. društva u odnosu na nasilje i diskriminaciju nad ženama različitih dobnih skupina, sa posebnom potrebom da učinimo višestruko marginalizovane žene vidljivim, kako bi mogle uticati na pozitivne društvene promjene u okruženju žena i problemima sa kojima se one susreću.

Također želja nam je bila da kreiramo svijet u kojem bi nasilje koje se dnevno događa konačno postalo nezamislivo, nedopustivo za svakog građana i svaku građanku. Još 2004. godine počele smo rad kao skupina volonterki i volontera, te realizirale kalendar globalne kampanje šesnaest dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda i/ili spola. Već 2005. godine bile smo registrirane u feminističku aktvističku organizaciju pod nazivom Fondacija CURE.

cure

Ženska mreža: Ženska mreža Bosne i Hercegovine zapravo predstavlja rezultat jedne ideje o oživljavanju ženskog pokreta u Bosni i Hercegovini koja se rodila tokom samog procesa osnivanja Fondacije CURE, tačnije prije nekih desetak godina. Na samom početku – naša želja je bila da pokušamo saznati koliko je organizacija/udruženja/fondacija u BiH koje se bave promocijom i zaštitom ženskih prava. Nakon višemjesečnih napora da sakupimo informacije od oko sto dvadeset ženskih organizacija/ udruženja/ fondacija na jednom mjestu uspjele smo da 2008. godine štampamo direktoriji o ženskim grupama / organizacijama/fondacijama.

U septembru 2009. godine ta ista ideja je dobila život u sklopu četvrtog PitchWise festivala ženske umjetnosti BiH gdje je odlučeno da se pokrene Ženska mreža BiH. Mi često kažemo da je naš rođendan upravo u septembru kada se u Sarajevu tradicionalno organizuje i festival ženske umjetnosti PitchWise koji je osmislila i pokrenula Fondacija CURE.

Šta su vaši glavni ciljevi i izazovi sa kojima se susrećete u radu?

CURE: Fondacija CURE zalaže se za jednakost i ravnopravnost žena u BIH, za društvo bez patrijarhalnih normi, u kojem se ne toleriše nasilje i diskriminacija i gdje su žene prepoznate kao odgovorne pokretačice i nositeljice pozitivnih društvenih promjena te ravnopravno donose odluke u društvu.

zenska-mreza

Najznačajnije aktivnosti koje izdvajaju:

CURE: Jedno od značajnih postignuća Fondacije CURE je festival Pičvajz (PitchWise) – Festival ženske umjetnosti i aktivizma koji se od 2006. organizira jednom godišnje sada već osmu godinu za redom. Festival je nastao sa idejom da se “osvoje” zapušteni javni prostori i da se transformišu u mjesto koje okuplja umjetnice koje su uključene u rešavanje različitih društvenih problema, aktivistice, naučnice, feministice, i sve druge zainteresirane za pitanja položaja žena u BiH i u regiji.

Na primjer, na festivalima kojeg organizujemo svake godine u posljednjih četiri godine svake godine učestvuje (aktivno) po najmanje sedamdeset umjetnica, teoretičarki, voditeljica radionica i aktivistica je učestvovalo, dok godišnje prosjek učesnica koje dolaze na festival je 250 osoba (iz BiH i regije).

Ženska mreža: Smatramo da su naše najvažnije aktivnosti javna saopštenja kojima se Ženska mreža oglašava u skladu sa svojim kodeksom i platformom djelovanja. Takođe, tu je i izražena izdavačka djelatnost, te na našoj web stranici možete pronaći elektronske verzije priručnika/brošura/biltena koji vam mogu pomoći u ostvarivanju vaših prava i/ili registraciji i vođenju udruženja.

Tu su takođe i intervjui i priče o jakim i uspješnim ženama iz bosanskohercegovačkog društva kojima nastojimo potaknuti žene da pišu o svojim doprinosima i na taj način im omogućimo vidljivost svih njihovih rezultata. Mislimo da je jako važno da spomenemo da veliki dio svojih aktivnosti provodimo u koordinaciji sa Mrežom za izgradnju mira.

nulta

Ključno pitanje u ovim razgovorima je bilo kakav je položaj žena u društvu?

CURE: Ako se osvrnemo i vratimo 60 godina unatrag, u doba kada su žene sudjelovale u vlasti i imale jednake naknade za isti posao kao i muškarci, kada su gradile i obnavljale zemlju, učestvovale u političkim organizacijama i sindikatima, učile i obučavale se, danas s punim pravom možemo reći da nam je puno gore. Djevojčice i djevojke u BiH odrastaju u okviru dvostrukih standarda. Od samih početaka djevojčice se uče da budu pasivne, a dječaci se uče da budu agresivni.

U medijima, reklamama, novinama, bilbordima, udžbenicima, TV emisijama, serijama, filmovima, animiranim filmovima, u komšiluku, na ulici, u pozorištima, kinima u porodici žene su gotovo uvijek prikazane uz svoju porodicu. U bh. medijima se ne prikazuju marginalizovane žene. U stripovima, video igricama, bajkama, crtanima skoro svi aktivni likovi su muškarci, dok su ženski likovi ti kojima treba pomoć i koje su pasivne.

Ženska mreža: Žene u Bosni i Hercegovini i pored toga što su deklarativno jednakopravne članice društva, su na samim marginama procesa donošenja odluka, i slobodno možemo reći da nemamo moć da donosimo ključne odluke o najvažnijim aspektima života. Očigledan primjer za to su i Lokalni izbori gdje je od 417 kandidatskih mjesta za načelnike/ce i gradonačelnike/ce samo je 26 žena kandidatkinja za načelnice općinskih vijeća.  Rezultati izbora govore o 6 izabranih žena na pozicije načelnica – što je 4%. I više nego porazno.

Jedinstvene statistike u BiH su nepostojeće, tako da je jako teško govoriti o nekom sistemskom pristupu rješavanja položaja žena u društvu. Kao što i sami znate, žena nema u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, u Vijeću ministara su samo dvije ministrice, a u zakonodavnim tijelima nas je i dalje daleko manje od zakonom propisanih 40%.

izbor-cure

Kakav je plan vaših aktivnosti u narednom periodu i gdje se eventualno mogu uključiti svi zainteresovani?

CURE:

  • Organizujemo i planiramo aktivnosti za 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.
  • Uradile smo analize udžbenika u srednjim školama na temu stereotipa i kako su predstavljene LGBTI osobe u školskim udžbenicima, pa planiramo u narednom period raditi na vidljivosti I promociji ovih istraživanja.
  • Radimo na kreiranju Advocacy paper – zalagačke platforme bh. žena na teme: pravo na roditeljstvo I roditeljska prava žena u BiH, pristup zdravstvenim uslugama I pravo na zdravlje žena u BiH, ekonomske mogućnosti za žene iz manjinskoh lokalnih zajednica
  • Seminare/radionice sa mladim ženama i mladima na temu rodno zasnovanog nasilja, ženskim pravima, feminizmu, aktivizmu, stereotipima, predrasudama i diskriminaciji itd.
  • Priprema za realizaciju PitchWise 2017

Ženska mreža: Ženska mreža BiH nastoji i dalje zagovarati žensku perspektivu i snažnije se  uključivati u sve društvene procese u BiH. Pozivamo Vas da redovno pratite naše objave na portalu i Facebook profile, ali i da pogledate profile i stranice naših sestrinskih mreža – poput Mreže za izgradnju mira, Inicijative Građanke za ustavne promjene, Mir sa ženskim licem, i da se obavezno uključite u 16. Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Uključite se u volonterističke angažmane, događaje organizacija ili same aktivnosti koje omogućavaju veću vidljivost žena. CURE i Ženska mreža zajedno sa drugima rade na ovom veoma zahtjevnom, ali malo pomalo i ostvarivom cilju. Ravnopravnosti i napretka.

Drugi/e o nama – LOLA magazin: http://lolamagazin.com/2016/10/30/ko-su-najbolje-cure-u-bih-cure-naravno/