Vještičje sijelo – osvrt na promociju knjige “One su naše danas” na 13. PitchWise festivalu

Prvog dana ovogodišnjeg PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2018, koji je Fondacija CURE ove godine upriličila pod nazivom – VJEŠTIČIJE SIJELO „BAJKE I CAJKE“ – Dekonstrukcija patrijarhalnih normi – održana je promocija knjige „ONE SU NAŠE DANAS“. Promocija je bila povod da se otvore uvijek aktuelne feminističke teme o svakodnevnom životu, a  nakon razgovora je prikazano 5 kratkih dokumentarnih filmova, Sande Hanjalić „A što ne bi mogle?“, o ženama u BiH koje se bave poslovima za koje se smatra da nisu tipični za žene. U pitanju se žene su se svakodnevno borile ili se bore protiv predrasuda i društvenih pritiska.

Jasmina Čauševićje kratko kontekstualizirala stasavanje feminističkog obrazovanja u BiH i govorila je o tome kako su od sredine ‘90-ih godina u BiH akademske radnice i teoretičarke, uz pomoć ženskih organizacija, počele sa neformalnim edukacijama i kursevima sa feminističkom agendom i kako je u roku od 10 godina feminističko obazovanje ušlo na sarajevski Univerzitet, te šta je bilo posle. S obzirom da je knjiga „ONE SU NAŠE DANAS“ nastala iz zajedničkog angažmana, punog entuzijazma, nekoliko sjajnih ljudi koji su bili dio treće generacije Feminističke škole Žarana Papić, kao i iz njihove potrebe da doprinesu ukidanju prakse zaboravljanja doprinosa žena bh. historiji, kulturi, društvu, bilo je riječi i o tome kako Feministička škola funkcioniše i kako je došlo do realizacije ove knjige. Ana Buljan, teologinja i jedna od autorica, je osim o ulogama žena u ratnom periodu ‘90ih godina, govorila i o tome kako danas žene funkcioniraju pod motom ja sam žena mogu sve, pa istovremeno vodeći uspješan poslovan život i dalje obavljaju ulogu domaćice, odgajateljice i majke te se iscrpljuju do krajnjih granica.

Pod vještim usmjeravanjem razgovora moderatorice Bjanke Alajbegović, poznate bh. pjesnikinje, Emina Zahirović – Pintarić, pravnica i prevoditeljica, govorila je šta je za nju značilo traganje za ženama iz bh. historije, ali je na zabavan način prenijela i sopstvene dileme, brige i izazove svakodnevnog života.  Adna Nalić, ekonomistica, svojim je emotivnim, ličnim i iskrenim govorom šta za nju znači feminizam ganula sve u publici, dok je Vanja Lazić, dizajnerica i ilustratorica knjige, i postera koji ide uz knjigu, objasnila sa čim se kao ilustratorica borila, budući da vizuelnog materijala o ženama iz bh. historije gotovo da i nema. Iz prvog reda su podršku svojim prijateljicama i kolegicama davali koautori knjige Matej Vrebac i Mirza Halilčević.

Promocija ove knjige će se održati i u Tuzli i Brezi tokom jeseni. ONE SU NAŠE DANAS u pdf formatu preuzmite ovdje: One su nase

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Vještičje sijelo – osvrt na promociju knjige “One su naše danas” na 13. PitchWise festivalu